Wat is een bitcoin en hoe werkt het?

bitcoins
Gemiddelde leestijd 4 minuten

Wat is een bitcoin en hoe werkt het? Kort antwoord: een bitcoin is een onbewerkte open source-code die is geschreven in PHP of Perl en waarmee gebruikers met computerhardware die JavaScript-code kunnen uitvoeren, de waarde van een virtuele valuta via internet kunnen afhandelen. De virtuele valuta, ook wel bitcoins genoemd, is onderworpen aan de regels die door het netwerk worden bepaald. Dit wordt gedaan door middel van het proces van “mijnbouw”. Iedereen kan aan deze activiteit deelnemen door een geschikte computer met internetverbinding en een paar eenvoudige instructies te hebben waarmee hij of zij een speciaal soort transactieverzoek kan genereren.

Om te beginnen is het nodig om een zogenaamde portemonnee te gebruiken. Een portemonnee is gewoon een stukje software dat is ontworpen om verschillende virtuele valuta, zoals bitcoins en andere, te bewaren, beveiligen, over te dragen en te beheren. Een portemonnee genereert een unieke openbare sleutel en een privésleutel. Wanneer u een transactieverzoek maakt met het bitcoin-netwerk, wordt het verzoek vervolgens gecodeerd met behulp van een privésleutel die bekend staat als een satoshi.

Elke transactie heeft twee kanten. Aan de ene kant is er de bitcoin-gebruiker die een “mijnwerker” wordt genoemd en die een bepaalde hoeveelheid moeite heeft met het ontdekken en registreren van geldige handtekeningen die deel uitmaken van het cumulatieve totaal dat het “blok” wordt genoemd. Wanneer een blok wordt gemaakt, neemt het aantal handtekeningen dat nodig is om dat blok geldig te maken toe. De mijnwerker blijft handtekeningen toevoegen totdat een succesvol blok is bereikt. Op dat moment wordt de mijnwerker beloond voor zijn werk door de toevoeging van nieuwe blokken aan de collectieve hash-lijst van het netwerk, de “ketting” genaamd.

De tweede kant wordt de gebruiker van de bitcoin genoemd en zijn of haar vermogen om handtekeningen te valideren. Iedereen kan mijnwerker worden door zich aan te melden voor een account bij een website die dit soort diensten aanbiedt. Zodra een gebruiker een transactieblok heeft ontgonnen, is die persoon eigenaar van de digitale valuta die is toegevoegd aan het grootboek, de zogenaamde “blockchain”. Op dit punt hebben zowel de mijnwerker als de gebruikers van de valuta er belang bij ervoor te zorgen dat het grootboek regelmatig wordt onderhouden en bijgewerkt. Wanneer dit gebeurt, bloeit het ecosysteem dat bestaat binnen de bitcoin-omgeving die bekend staat als de “cryptomarkt”.

Zoals eerder vermeld, maakt u bij het maken van een transactie met de bitcoin-omgeving een nieuwe publieke sleutel aan. Deze openbare sleutel wordt gebruikt om berichten in het netwerk te ondertekenen die naar andere gebruikers van de valuta worden verzonden. Elke transactie die wordt gedaan, krijgt de toestemming van de bitcoin-gebruiker die de openbare sleutel heeft uitgegeven. Transacties worden vaak verzonden naar adressen die “adressen” worden genoemd en die zijn geprogrammeerd in de code van het protocol. Door deze codering is het onmogelijk om alle uitgevoerde transacties terug te draaien. Daarom bestaat er geen echte inwisselbare valuta met het bitcoin-netwerk.

Hoe werkt het systeem van de bitcoin cryptocurrency met die achtergrond? Elk adres dat in de software is geprogrammeerd, heeft ook een sleutel die alleen toegankelijk is via dat adres. Transacties worden meestal beschermd door versleuteling, zodat zelfs als de eigenaar van een van de adressen toegang had tot die transacties, deze deze niet zou kunnen wijzigen. De eigenaren van de adressen staan bekend als “bitcoins” en ze bewaren de sleutels waarmee de cryptografie die met het systeem wordt beheerd, kan worden beheerd. Er zijn verschillende mensen die in het spel komen als je de bitcoin-omgeving wilt gebruiken.

De hoofdpersonen zijn onder meer gebruikers van de bitcoin-omgeving, genaamd “bitcoins”, en de bedrijven die het systeem faciliteren, bekend als “muntbedrijven”.

Er zijn veel verschillende bedrijven die helpen om het hele ding te laten werken en ze hebben allemaal hun eigen manier om ervoor te zorgen dat er geen transactiekosten zijn. Wanneer er transactiekosten in rekening worden gebracht, wordt dit een “transactievergoeding” genoemd.

Een populaire methode om met bitcoins om te gaan, wordt “Wallet Protection” genoemd. Hier worden uw privégegevens veilig opgeslagen op een met een wachtwoord beveiligde locatie. Een andere manier om bitcoins te gebruiken is “wallet Encycling”. Met deze methode kunt u uw portemonnee op één plek bewaren en als papiergeld gebruiken. Wallets die op uw computer staan, worden “wallets” genoemd. Enkele voorbeelden van de meest populaire wallets die worden gebruikt, zijn: Meta Trader, My Wallet, Epoch en Forex MegaDroid.

Verschillende cryptovaluta kunt kopen en verkopen in BitcoinMeester