Wat is chiptuning?

wat is chiptuning
Gemiddelde leestijd 2 minuten

Wat is chiptuning? Het is een wijziging van de softwareprogrammering die in sommige voertuigen wordt gebruikt. Deze wijziging voegt functies toe die ofwel functionele of gewenste wijzigingen zijn aan de originele software die het voertuig gebruikt. Chips en chipsets in moderne auto’s kunnen worden aangepast met veel verschillende soorten softwareprogramma’s.

In moderne chiptuner-auto’s zijn chips of chipsets in feite een reeks schakelaars en connectoren die kunnen worden aangesloten om functionaliteit aan de software te wijzigen of toe te voegen. In een analoge computer kan een chip een specifieke input of output hebben; maar in een digitale computer kan de chip een bepaalde input of output hebben, of beide. In een auto die is afgestemd op een chip, hebben de chips beide. Het voordeel van een chipgetunede auto is dat het voertuig op de minste trillingen kan reageren zonder enig hoorbaar geluid te maken.

Als je een auto koopt, zijn er veel elektronische componenten die in de auto zijn geïntegreerd. Elke auto heeft een paar hoofdcomponenten die kunnen worden gewijzigd of aangepast om extra functionaliteit te bieden. Enkele voorbeelden van deze wijzigingen zijn:

Er zitten verschillende chips in de auto, die kunnen worden veranderd om verschillende radiozenders te bieden. Een voorbeeld is een radiozender waarmee het radiosignaal tot een bepaalde hoogte kan reizen. Een ander voorbeeld is de radiozender die het radiosignaal naar een ondergrondse tunnel laat reizen. Het afstemmen van het radiosignaal is in sommige automodellen heel eenvoudig.

Er worden veel aanpassingen gedaan met de Radio Frequency Identification (RFID) -tags en -chips in de auto. Met dit systeem kan de eigenaar van de auto de auto identificeren aan de hand van zijn unieke RFID-tags (radiofrequentie-identificatie). Deze tags worden door de tuner op de auto geïnstalleerd, zodat u de auto via een transponder kunt lokaliseren. Het afstemmen van het radiosignaal is eenvoudig als de radiosignalen goed zijn uitgelijnd.

Met alle verschillende soorten chips en chipsets die beschikbaar zijn, is het vrij waarschijnlijk dat iemand bereid is om de software aan te passen om de prestaties van een auto te verbeteren. Of deze persoon nu een autoliefhebber is of iemand die zijn winstmarge probeert te verbeteren door de onderhoudskosten van zijn voertuig te verlagen, er is altijd de mogelijkheid dat iemand nieuwe software zal zoeken en installeren om het voertuig beter te laten presteren. Klik hier voor meer informatie