Het Grote Oude Kerkorgel

Church Organ
Gemiddelde leestijd 2 minuten

Het orgel is een van de oudste instrumenten in de Europese klassieke muziek en velen kondigen het aan als het grootste muziekinstrument, zowel qua grootte als qua bereik. Het meest voorkomende type orgel is het zogenaamde pijporgel omdat het geluid wordt geproduceerd uit groepen pijpen waarvan de sets rangen worden genoemd. Orgels zijn de steunpilaar van veel grote podia. Pijporgels zijn het vaakst te vinden in kerken, synagogen, concertzalen en theaters om de meest voorkomende te noemen.

Een pijporgel produceert geluid door perslucht door pijpen te drijven die de speler van het instrument selecteert via het toetsenbord, waarvan er soms een of twee zijn. Verwijzend naar de sets pijpen op het orgel die in sets zitten die rekken worden genoemd, produceert elke pijp een bepaalde toonhoogte. De groepen of racks zoals ze bekend zijn, bieden allemaal een ander geluid in termen van luidheid, toonhoogte en timbre. De rekken worden bediend via de registers, die de bedieningselementen van het orgel zijn, en je kunt ervoor kiezen om de pijpen afzonderlijk of in combinatie te bespelen. Zoals ik al eerder zei, heeft een pijporgel één of twee klavieren die duidelijk door de handen worden bespeeld en is er een pedaalbord dat wordt bediend door de voeten van de speler.

Een belangrijk verschil of voordeel met een pijporgel is dat de pijpen een noot kunnen aanhouden zolang de speler de corresponderende toets ingedrukt houdt, in tegenstelling tot de piano waar het geluid verdwijnt. Het andere bekende type orgel is het elektrische orgel waarvan je misschien eerder hebt gehoord, vooral het Hammond-orgel dat in de jaren zestig door veel bands veel werd gebruikt.

Kerkorgels werden voor het eerst geregistreerd in de 7e eeuw en paus Vitalianus is geregistreerd als degene die het orgel introduceerde bij religieuze diensten. Er is ook vermeld dat zelfs eerder of in sommige andere religieuze sekten orgels of zelfs muziekinstrumenten niet bestonden in kerken omdat ze als seculier werden beschouwd (wat betekent dat er geen religieuze of spirituele basis was). Pijporgels zijn niet alleen te vinden in christelijke kerken, maar ook in joodse synagogen en in heel Europa, Amerika en Australazië.

In veel kerken in het Verenigd Koninkrijk is het orgel een van de belangrijkste aandachtspunten in het gebouw. Het orgel wordt traditioneel in veel verschillende soorten diensten door de kerk gebruikt, waaronder doopfeesten en bruiloften.